Берлинска полиција искључила је могућност екстремистичког напада након што се аутомобил забио у капију уреда канцеларке Ангеле Меркел, рекла је гласноговорница полиције за Ројтерс.

“Тренутно не радимо на основу ове претпоставке”, рекла је на питање да ли полиција сумња на екстремистички напад.

Њемачка полиција привела је возача, саопштиле су снаге реда на “Твитеру”. Свједоци говоре да је за управљачем сједио “мушкарац средњих година” који је с лица мјеста одвезен у инвалидским колицима.

Локална и федерална полиција провјеравају да ли је возач намјерно ударио у капију.

“Колеге су тренутачно на мјесту догађаја, у уреду канцеларке, заједно са савезном полицијом. Пред вратима зграде стоји аутомобил – истражујемо је ли возач, који је приведен, њиме и управљао. Ускоро ћемо изићи у јавност с више информација”, објавила је на Твитеру берлинска полиција.

Берлинска полиција искључила је могућност екстремистичког напада.

“У овом тренутку не радимо под том претпоставком”, рекао је портпарол на питање да ли полиција сумња да је извршен екстремистички напад.

На фотографијама које круже друштвеним мрежама може се видјети да су на аутомобилу бојом исписане поруке сљедећег садржаја: “Проклети убојице дјеце и стараца” и “Стоп глобализацијској политици”.

За сада нема извјештаја о жртавама. На лицу мјеста налази се неколико десетина полицајаца и припадника ватрогасне службе.

Према писању њемачких медија исти аутомобил већ се једном, 2014. године залетио у ограду канцеларског уреда. Тад су поруке на аутомобилу гласиле: “Доста с промјеном климе која убија људе” и “Ницоле, волим те”. Тад је 48-годишњи возач аутомобила испитан у полицији, али је ускоро пуштен.

Планирано је да Меркел данас буде домаћин видеоконференције са премијерима њемачких покрајина ради дискусије о продужењу рестрикција у борби против епидемије вируса корона.

Уред канцеларке, бијела постмодернистичка грађевина смјештена на тргу насупрот зграде Реицхстага, сједишта њемачког парламента, добро је удаљена од свих главних прометница.