Удружење жртава и свједока геноцида саопштило је да је додјела Нобелове награде аустријском писцу Петеру Хандкеу јасан знак повратка фашизма.

Поруку су упутили уз цртеж који илуструје осјећај који у жртвама геноцида изазива одлука Шведске академије да Нобелову награду додијели особи која је одбацила пресуде Трибунала у Хагу и негирала злочине почињене 90-их година у Босни и Херцеговини. На цртежу је приказан Хандке који гази по жртвама геноцида.

Цртеж је приказан и на ЛЕД екрану Сарајево Cити Центра у једној од најпрометнијих сарајевских улица.

“Порука ‘Срамите се’ је упућена свима који су подржали ову одлуку Шведске академије”, изјавио је за АА Мурат Тахировић, предсједник Удружења жртава и свједока геноцида.

Из Удружења су поручили да је додјела Нобелове награде Шведске академије једном од највећих негатора геноцида повратак Европе у најмрачнија времена 20. стољећа пред Први и Други свјетски рат када су се подржавали и глорификовали злочинци који су осмислили и холокауст.

“Ерик Готфрид Кристијан Брандт, шведски политичар и члан шведског парламента, је 1939. званично номиновао Адолфа Хитлера за Нобелову награду. Послије Другог свјетског рата су рекли да је то била шала. Фашисти су добили своју сатисфакцију након 80 година додјелом Нобелове награде Петеру Хандкеу. Путуј Европо!”, поручили су из Удружења.