Удружење послодаваца Федерације БиХ упутило је отворено писмо предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији и министру финансија и трезора Вјекославу Беванди од којих тражи да хитно покрену процедуре за потписивање билатералних споразума о поврату ПДВ-а, посебно са Хрватском и Словенијом.

“Обраћамо вам се у име више од 20.000 чланица Удружења, ПДВ обвезника, који дуже од 10 година не могу да реализују своје право на поврат ПДВ-а из иностранства”, наведено је у писму.

Из Удружења су у писму указали да су дуже од 10 година инсистирали на измјени чланова 94 и 95 Правилника о примјени Закона о ПДВ-у, како би били створени услови за успостављање принципа узајамности поврата ПДВ-а, односно, закључивања билатералних споразума са другим земљама, на основу којих би привредници из БиХ остварили право на поврат ПДВ-а из иностранства.

Удружење наводи да, без обзира на то што су донесене измјене и допуне тог Правилника, надлежне институције БиХ још нису покренуле поступак за закључење билатералних међународних уговора.

Они истичу да су земље са којима треба закључити уговор, а које имају услов узајамности и не враћају ПДВ компанијама из БиХ већ годинама Хрватска, Словенија, Италија, Мађарска, Пољска, Чешка, Грчка, Бугарска, Румунија, Шпанија и Швајцарска.

“О значају хитног потписивања билатералних уговора о узајамном поврату ПДВ-а за привреднике из БиХ, најбоље говори чињеница да би износ ПДВ-а који би им се вратио из Хрватске био седам пута већи од износа ПДВ-а који би се из буџета БиХ враћао привредницима у Хрватској”, указали су из Удружења послодаваца ФБиХ.