Због пандемије коронавируса знатно је угрожен пољопривредни сектор у БиХ, истакли су из Удружења пољопривредних произвођача Републике Српскете, те апеловали на надлежне институције и Савјет министара да предузму хитне мјере за заштиту домаће производње.

Предсједник републичког Удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић рекао је да је смањена потрошња готово свих производа у БиХ када је ријеч о пољопривредном сектору.

“Отежан је пласман свињског и јунећег меса, јер се увоз одвија несметано као и у редовним условима, а потрошња је битно смањена”, додао је он.

Он је подсјетио да је недавно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске издвојило око три милиона КМ за интервентни откуп.

“Пољопривредници, према нашим информацијама, нису задовољни динамиком интервентног откупа. Лагано пристижу сљедећи турнуси који нису били обухваћени интервентним откупом”, рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, интервентни откуп је била пожељна мјера у датом моменту, јер су на тржишту постојале огромне количине тржишних вишкова јунетине и свињетине.

“Почео је извоз јунећег меса за Турску, али се одвија веома споро и пољопривредни произвођачи неће осјетити праве ефекте интервентног откупа”, оцијенио је Маринковић.

Он је напоменуо да су земље ЕУ и неке друге земље у датим моментима заштитиле своје тржиште и своје произвођаче, те да и у БиХ треба учинити исто.

“С обзиром на велику количину готових производа и прерађевина које се увозе у БиХ, ми смо тражили да се уведу прелевмани за живе животиње, да се уведу квоте и та би мјера сигурно дала одређене резултате. Ми бисмо наше сточарство и уопште пољопривредни сектор брзо ставили на ноге”, каже Маринковић.

Маринковић је указао и на угрожен мљекарски сектор, да мљекаре имају прилично велике залихе, које се крећу у десетинама тона млијечних прерађевина које не могу да пласирају, ни да извезу.