Велика је срећа за породицу, када се остваре као родитељи. Велики је проблем за оне који то требају да учине кроз вантјелесну оплодњу. Неки на том путу и одустану из разних разлога. Жељка Атељевић са својим супругом не одустаје већ 14 година.

“Борба је јако тешка, мешутим срећом већина парова успије, и имају подршку Удружења и локалне заједнице на републичком нивоу. Имамо супер сарадњу са клиникама у региону, то је велика помоћ за брачне парове које се боре против стерилитета,” истакла је чланица Удруге “Бебе” Требиње Жељка Атељевић.

За породицу Вукичевић је данас најсрећнији дан у животу. Након пет година уз помоћ вантјелесне оплодње су се остварили као родитељи, Хеликоптерски сервис РС је данас имао улогу роде и из Бања Луке превезао мајку са бебама.

“Све се исплати, крајњи циљ је најбитнији,” казала је мајка Ђурђина Вукичевић.

“Тренутно ми је помјешана и радост и трема, ово је неописиво,” истакао је отац Предраг Вукичевић.

Удружење родитеља са проблемом стерилитета „Бебе“ Требиње постоји већ једанаест година. Својим успјешним радом и залагањем чланство овог Удружења је проширено за 146 принова. Из Удружења поручују да је ово тимски рад.

Породице са проблемом стерилитета имају право од Фонда здравства РС на три бесплатне вантјелесне оплодње, што им у многоме олакшава пут ка добијању потомства. Градска администрација уједно обезбјеђује још једну додатну бесплатну вантјелесну оплодњу.

Брачни другови у проблем стерилитета морају ући заједно како би били подршка једно другоме. Неко, наравно, подноси у свему већи терет.

Брачни парови у проблему стерилитета нису условљени бесплатним вантјелесним оплодњама бројем година. У Удружењу „Бебе“ кажу да у удружењу чекају још принова.