Волонтери Удружења жена Ромкиња “Боља будућност” данас су пригодним активностима обиљежили 21. март – Међународни дан укидања свих облика расне дискриминације.

Са грађанима Тузле, волонтери Удружења су разговарали о расној мржњи, предрасудама које још увијек постоје како у здравственим институцијама тако и у школама.

“Када уђемо у ромска насеља и када разговарамо с људима увијек нам испричају да су доживјели расну дискриминацију, али нису знали да то могу пријавити и да их закон штити. Зато се ми и кроз ову уличну акцију желимо приближити грађанима и рећи им, да сваки пут када тако нешто доживе да постоје институције којима се могу обратити”, каже Денис Мујић из удружења жена Ромкиња “Боља будућност”.

Дискриминацију најтеже подносе дјеца, посебно ако се она догађа унутар школа.

У Удружење жена Ромкиња “Боља будућност” свакодневно долазе они који доживљавају расну дискриминацију у здравству, школама или приликом тражења запослења.

Предсједница Удружења Индира Бајрамовић је истакла да расна дискриминација доводи до ратова.

“Зато је важно изаћи овако међу људе, разговарати с њима о томе да је расна дискриминација довела до милијунских насилних губитака људских живота, јер највећи облик расне дискриминације је геноцид. Стога је неопходно, да се инситуције у БиХ активније укључе у освјештавање грађанства о погубностима расне дискриминације”, упозорила је Бајрамовић.

Додала је да такву врсту дискриминације у БиХ не трпе само Роми, него и сви други.

Женске ромске организације у Босни и Херцеговини окупљене кроз рад женске ромске мреже “Успјех” свједочиле су етнички мотивираном насиљу, пријетњама и говору мржње против Рома и Ромкиња што је посебно било забиљежено за вријеме пандемије КОВИД-19 у БиХ.

Осим Тузле, уличне акције у поводу Међународног дана укидања свих облика расне дискриминације, одржане су још у Бијељини, Високом, Какњу, Прњавору и Модричи.