Еуропска ногометна федерација (УЕФА) објавила је како је намјеравала користити ВАР технологију у квалификацијама за СП 2022. године, али је одустала због комплициране ситуације с пандемијом коронавируса.

“УЕФА је 2019. године предложила ФИФА-и употребу ВАР технологије у квалификацијама за СП. Међутим, утјецај пандемије коронавируса на оперативне и логистичке способности навео је УЕФА-у да одгоди примјену ВАР-а у групној фази Еуропске лиге, као и да повуче приједлог за кориштење ВАР-а у еуропским квалификацијма за СП,” наводи се у приопћењу.

УЕФА се огласила након спорне завршнице утакмице између Србије и Португала (2-2) када је Цристиано Роналдо у судачкој надокнади постигао погодак за 3-2, но српски стопер Стефан Митровић избио је лопту након што је она прешла гол-линију, а суци нису признали гол.

Роналдо је био бијесан због те одлуке, чак је бацио капетанску траку на траву у кренуо према излазу, а судац је одмах означио крај утакмице.

Португалски изборник Фернандо Сантос је казао како је неприхватљиво играти квалификације за Свјетско првенство без ВАР-а и технологије гол-линија.

Жалила се и Шпањолска на једанаестерац који је досуђен Грчкој у сусрету који је завршио 1-1, а није се могао прегледати.

“ВАР се није користио нити у групној фази Лиге нација прошле јесени и због тога се до сада није користио у утакмицама групне фазе квалификација репрезентација које играју под окриљем УЕФА-е,” стоји у приопћењу.