У којој мјери је ширење дезинформација додатно погоршало повјерење у медијски сектор у БиХ и да ли је овај феномен утјецао на њихову личну сигурност, били су само једна од тема о којој се говорили на онлине конференцији на тему „Напади на слободу медија“. Конференцију су организовали мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини и Амбасада Краљевине Шведске.

“Слободни и независни медији представљају један од основних демократских принципа. Нажалост, пријетње упућене независним медијима су све учесталије, подривајући тако демократију и стабилност”, рекла је амбасадорица Шведске у Босни и Херцеговини, Јохана Стромквист.

“Морамо се заузети за јачање независних, демократских гласова и активно се борити против дезинформација.”

Током протеклих годину дана, медијски сектор у Босни и Херцеговини се суочио са бројним политичким и финансијским изазовима. Па ипак, то није обесхрабрило новинарке и новинаре у њиховом истраживању, извјештавању и објављивању прича од јавног интереса.

Амбасадорица Кетлин Кавалец, шефица Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, је истакла:

„Новинарке и новинари, те медијски дјелатници играју важну улогу у дијељењу информација од виталног значаја са јавношћу те у разоткривању корупције и незаконитих дјеловања који утичу на животе грађанки и грађана. Сигурност новинарки и новинара, и у онлине и у оффлине сфери, мора бити заштићена у свим демократским друштвима. БиХ није у томе никакав изузетак. Мисија ОСЦЕ-а у БиХ посвећена је јачању права и слобода новинарки и новинара у БиХ.“

Такођер, на конференцији је разговарано о томе колико је широко распрострањено ширење дезинформација додатно урушило повјерење у медијски сектор у БиХ.

„Повјерење публике у медије је на веома ниском нивоу. Колико год су се дезинформације појавиле као стратешки политички алат, тако и професионално и етично новинарство и даље постоји као чувар људских права, чувар демократије и владавине закона и ради у интересу јавности“, рекла је Елвира Јукић-Мујкић, главна и одговорна уредница у Медиацентру Сарајево.

„Оно што треба да буде стандард и наша заједничка идеја водиља је квалитетно новинарство и медијски и информацијски писмена публика.“

Ова конференција је дио ширих напора усмјерених на рјешавање изазова у вези са слободом медија и слободом изражавања у Босни и Херцеговини.

Конференцију уживо пратите и овдје:

Финансијски и политички притисци на медије су из године у годину све већи и кључни су проблем медија, казао је у “Јутру за све” Златан Мусић, службеник за питање медијских слобода у ОСЦЕ-у.

Сигурност медија је нешто што ОСЦЕ прати годинама, годишње забиљежимо 30 инцидената. Срећа није било неких тежих инцидената, нпр. тежих физичких. Имамо вербалне нападе, одузимање опреме, оштећење опреме, забрана приступа одређеним догађајима. Имамо више медија који су под притиском због тужби за клевету., истакао је Мусић