На подручју Федерације БиХ у посљедња 24 сата на коронавирус тестирано је 919 узорака, од чега је позитивних било 128. Преминуле су 3 особе женског пола из Сарајева, Лукавца и Живиница, саопштено је на конференцији за новинаре Кризног штаба федералног министарства здравства.

До данас је тестирано 91 631 особа, а 7828 је било позитивно. Укупно су опорављене 4072 особе, док је 3570 још активно. Хоспитализовано је 296 особа, а осам је на респиратору.

Укупан број забиљежених смртних исхода који се доводе у везу са коронавирусом је 185, од тога су 117 мушкарци, а 68 су жене.

Черкез: Кантони не прате поштивање уведених мјера

Помоћник федералног министра здравства и члан Кризног штаба Горан Черкез
рекао је овом приликом да су мјере које је Федерални кризни штаб раније донио продужене за 14 дана.

Он је казао како не вјерује да ће поново бити уведен “локдаун” који је био на снази на почетку пандемије, наглашавајући и да су актуелне мјере прилично рестриктивне.

“Нема потребе за појачавањем мјера, али оне се морају поштовати”, рекао је Черкез, наводећи примјер одржавања свадби са по 400 званица.

Он је казао како Кризни штаб очекује јачи ангажман надлежних – кантоналних влада, министарстава унутрашњих послова и инспекција – да покрену механизме и да почну да дјелују, наводећи да постоји и могућност користења члана 226 Кривичног закона који у одређеним случајевима пружа могућност изрицања затворске казне.

“Не желимо да дочекамо јесен са великим бројем случајева, а то је тај такозвани италијански и шпански сценариј”, рекао је Черкез.

Према његовим ријечима посљедице кризе видљиве су свуда, а њихов утицај на здравље становништва и економију овиси о свима нама.

“Не требамо се поларизирати већ заједнички одговорити на изазов. Јако је битно да сви будемо солидарни и да заједно имплементирамо мјере”, нагласио је он.

Черкез је подсјетио да је Федерација почетком епидемије била у “локдауну”.

“Били смо земља која је дала један од три најбоља одговора у Европи и успјели смо да избјегнемо најцрњи сценариј”, казао је Черкез, додајући да је Федерално министарство попуштало мјере периодично, на 10 до 14 дана.

“Мјерили смо ефекте да ли је стабилна ситуација, и била је. Једина мјера која је донесена мимо нас била је укидање самоизолације. То је учинила Република Српска и није било основа да остане и у Федерацији”, нагласио је он.