Након што је прошле недјеље објавила да ће ускоро саопштити “узбудљиво откриће о мјесецу”, НАСА је данас потврдила присуство воде на површини земљиног сателита, што је историјско откриће.

“Ријеч је о достигнућу које открива на који начин се вода дистрибуише и није лимитирана на хладна засјењена мјеста у близини полова”, истакао је Пол Херц, у име НАСА-е

Он је навео и како ово откриће поставља нова питања, а једно од њих је и како је вода настала, те како може опстати у суровим условима и без ваздуха.

Откриће је направљено уз помоћ СОФИА-е, НАСА-ине опсерваторије којом управљају заједно с ”Њемачким ваздухопловним центром“.

“СОФИА је детектовала молекуле воде у кратеру Клевиус, једном од највећих кратера видљивих са Земље, смјештеном на Мјесечевој јужној хемисфери. Ранија проматрања Мјесечеве површине открила су постојање водика у неким облицима, али није било могуће одредити је ли ријеч о води или о хидроксилу (ОХ)”, саопштили су из НАСА-е.

Како су навели, ријеч је о концентрацији од између 100 и 412 ппм, што би био еквивалент око 3,6 децилитара. Из НАСА-е су појаснили и да сахарски пијесак, просјечно садржи стотињак пута више воде од овога што су научници открили у кратеру Клевиуса.