У наставку појачаних активности на спрјечавања нелегалног промета духана и духанских прерађевина у оквиру кампање “Стоп шверцу”, припадници Управе за индиректно опорезивање на подручју Регионалног центра Тузла у неколико одвојених акција одузели су већу количину резаног духана и цигарета без акцизних маркица.

Процијењена тржишна вриједност одузете робе износи 55.000 КМ.

Службеници Групе за спрјечавање кријумчарења и прекршаја идентифицирали су лице које врши дистрибуцију и продају духана на подручју које покрива Регионални центар Тузла. Приликом извршеног претреса моторног возила пронађен је 101 килограм ситно резаног духана без акцизних маркица. Ова акцизна роба налазила се у врећама за сточну храну.

У другој одвојеној акцији службеници Групе за спрјечавање кријумчарења и прекршаја Регионалног центра Тузла у сурадњи са службеницима Групе за обавјештавање, а на основу оперативног рада, извршили су лоцирање путничког моторног возила и објекта гдје се врши складиштење духана и цигарета за даљњу дистрибуцију и прометовање на подручју града Тузле и Тузланског кантона. Приликом извршеног претреса пронађено је 5.340 паклица разних цигарета (ФМ, Кинг) и 49,1 кг ситно резаног духана без акцизних маркица, саопћено је из Управе за индиректно опорезивање (УИО).

Вриједност привремено одузетих цигарета и резаног духана процјењује се на износ од 55.000,00 КМ.

Узевши у обзир и ове активности, Група за спрјечавање кријумчарења и прекршаја Регионалног центра Тузла у овој је години одузела 77.199 паклица цигарета (154 картона), 1.730,00 кг ситно резаног духана, 2.646 паклица ручно мотаних цигарета.

У активностима на терену овлаштени службеници УИО су користили специјализирану опрему коју је Управи донирала Влада Сједињених Држава путем Програма EXBS. Управа за индиректно опорезивање БиХ позива грађане да на отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и анонимни.