Службеници Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИО БиХ) на подручју града Тузле и на Царинској испостави Тузла су привремено одузели духанске прерађевине и пиротехничка средства укупне тржишне вриједности 58.200 КМ. Оперативне акције на терену проведене су с циљем спрјечавања нелегалног прометовања акцизним производима и увоза робе.

Овлаштени службеници Одсјека за провођење прописа, Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја РЦ Тузла и Групе за обавјештавање у сарадњи са полицијским службеницима МУП Тузланског кантона, на основу оперативног плана о заједничким мјерама и радњама на подручју Тузле, код шест физичких лица су пронашли већу количину духана и цигарета који нису били обиљежени акцизним маркицама на законом прописани начин. Том приликом је привремено одузето 3706 паклица цигарета и 34,00 килограма ситно резаног духана, саопштено је из УИО БиХ.

Такођер, приликом детаљаног прегледа пошиљке пријављене у царинској испостави Тузла утврђене су неправилности везане за непријављивање робе. Том приликом је пронађена одређена количина непријављене робе, а радило се о пиротехничким средствима, укупно 5400 сетова.

Укупна вриједност привремено одузете робе у оперативним активностима износи 58.200,00 КМ. Осим привремено одузете робе, путем прекршајних налога су изречене новчане казне у укупном износу од 11.000,00 КМ, док ће против неких лица бити покренути поступци пред надлежним судовима, наводи се у саопштењу.

Приликом извођења ове акције службеници УИО, користили су опрему, знање и вјештине стечене кроз дугогодишњи програм обуке и опремања од стране Владе САД, кроз програм ЕXБС.

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива све грађане да на нашу отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и анонимни.