Овлаштени службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) у регионалним центрима Мостар и Сарајево, у неколико одвојених акција одузели су већу количину резаног духана, ручно мотаних цигарета и цигарета без акцизних маркица укупне тржишне вриједности у износу од 133.000 КМ, саопштено је из УИО БиХ.

На више локација које покрива регионални центар Мостар, овлаштени службеници УИО привремено су одузели 9.005 паклица цигарета, 1.048 паклица ручно пуњених цигарета и 309,75 кг резаног духана.

Наведена роба није била прописно обиљежена акцизним маркицама Управе за индиректно опорезивање. Активности на терену проведене су у сарадњи са полицијским службеницима ПУ Мостар.

Укупна вриједност акцизне робе која је била намијењена за продају на црном тржишту БиХ процјењује се на износ од 110.000 КМ.

Вршећи појачане активности на спречавању нелегалног промета духана и духанских прерађевина на путној комуникацији Сарајево-Коњиц, службеници Групе за спјечавање кријумчарења и прекршаја из регионалног центра УИО Сарајево, открили су и привремено одузели 4.530 паклица цигарета које нису биле обиљежене акцизним маркицама УИО.

Акцизна роба одузета је у складу са инструкцијама и упутама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, а тржишна вриједност исте процјењује се на 23.000 КМ.

У наредном периоду, овлаштена службена лица УИО ће против лица код којег је пронађена и одузета наведена акцизна роба, поднијети Извјештај о почињеном кривичном дјелу Тужилаштву БиХ због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело Недозвољен промет акцизних производа, из члана 210 а. Закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.

У активностима на терену овлаштени службеници УИО су користили специјализирану опрему коју је Управи донирала Влада САД-а путем Програма ЕXБС.

Управа за индиректно опорезивањ позива све грађане да на отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају духанских производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.