Управни одбор Управе за индиректно/неизравно опорезивање (УО УИНО) Босне и Херцеговине усвојио је данас Одлуку о висини стопе компензаторне камате за период 01. јула до 31. децембра 2021. године чиме њена висина остаје непромијењена и износи 12 посто.

Како је предвиђено законом и овом одлуком, компензаторна камата наплаћује се у случајевима настанка царинског дуга за робу из царинског поступка унутрашње обраде и привременог увоза и доноси се на полугодишњем нивоу.

На сједници УО, којом је предсједавала замјеница предсједавајућег и министрица финансија Републике Српске Зора Видовић, разматрано је мишљење УИО на иницијативу Владе Федерације БиХ о увођењу намјенске таксе на нафтне деривате на нивоу Босне и Херцеговине за успоставу обавезних резерви нафтних деривата.

С обзиром на став Управе о поменутој иницијативи која се, у складу с уставним надлежностима и важећим законима, рјешава на ентитетском нивоу, одлучено је да се претходно достави на изјашњење Влади Републике Српске.

Управни одбор данас је дао сагласност на измјене и допуне Правилника о унутрашњој организацији УИО чиме се омогућава додатни ангажман и ефикасност у области царина и скраћеног царинског поступка.

На данашњој сједници чланови УО примили су к знању Информацију УИО о предузетим активностима на извршењу рјешења Суда БиХ.