Украјина је регистровала 420 нових случајева заразе вирусом корона, што је најмање у претходних скоро годину дана, показују подаци Министарства здравља.

Претходно је мање дневних случајева забиљежено 8. јуна 2020. године – 394.

Број потврђених инфекција обично је мањи понедјељком, због мањег броја појединачних извјештаја о тестирању током викенда.

Украјина, са популацијом од 41 милиона људи, спада међу најтеже погођене земље Европе са око 2,22 милиона потврђених случајева заразе и 51.692 смртна исхода до 14. јуна.

Током претходна 24 часа потврђено је рекордно ниских 13 смртних исхода.

Њемачка разматра ублажавање мјера за ношење заштитних маски

У Њемачкој је регистрован најмањи број новозаражених корона вирусом на дневном нивоу у посљедњих девет месеци, па званичници разматрају могуц́ност попуштања правила када је ријеч о ношењу заштитних маски.

Институт Роберт Кох саопштио је да је у посљедња 24 часа регистровано 549 новозаражених особа, што је први пут од 21. септембра да је тај број мањи од 1.000, мада је обично случај да су бројке током викенда релативно ниске јер се мањи број особа тестира.

У Њемачкој је од почетка пандемије заражено више од 3,7 милиона људи, а са нових десет смртних случајева, број умрлих је достигао 89.844.

Смањивањем броја заражених покренуто је питање ношења заштитних маски. Министар здравља Јенс Шпан рекао је новинској групи Функе да треба ићи постепено и да најприје треба укинути правила за ношење маски на отвореном.

Он је додао да би мјера ношења маски у затвореном простору могла да буде постепено укидана у областима са малим бројем заражених и високом стопом вакцинације.

У Индији најмање заражених од краја марта

Индија је регистровала 70.421 нови случај вируса корона током претходна 24 часа, што је најмање од 31. марта, показују данас објављени подаци Министарства здравља.

У истом периоду од посљедица инфекције вирусом корона умрла је 3.921. особа, па је укупни број преминулих повећан на 374.305.

Индија је од почетка епидемије потврдила 29,51 милион случајева заразе.