Украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба поручио је да Украјина и даље потражује икону коју је предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поклонио руском министру вањских послова Сергеју Лаврову.

Огласила се и Амбасада Украјине у Босни и Херцеговини. Наводе да од посљедњег састанка у децембру који су имали у Министарству спољних послова БиХ нема нових информација како је икона доспјела у БиХ. Додик је опет поручио да је икону добио од једне породице те да ће је јавно вратити.

Министар вањских послова Украјине Дмитро Кулеба објавио је да његова земља и даље тражи враћање иконе коју је предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову током недавне посјете БиХ.

Кулеба је на званичном Твитер налогу, реагирајући на јучерашње Додикове изјаве по изласку из болнице гдје се налазио због инфекције коронавирусом, навео да је украјинска икона ”опекла прсте циничним руским дипломатама који се ње одричу”.

”Али, господин Додик наставља да лаже, надмашујући своје старије пријатеље. Украјина и даље тражи да се икона врати”, написао је Кулеба на Титеру.

Додик је, између осталог, јучер устврдио да органи Украјине нису тражили икону, да је она на сигурном и да су аферу измислили ”федерални медији”.

Позлаћена икона коју је Додик поклонио Лаврову током посјете Босни и Херцеговини 14. децембра носи печат који свједочи о томе да је била у власништву совјетске Украјине. Сумња се да је изнијета из Луганска, града на истоку Украјине који се налази од 2014. године под контролом проруских снага.