Русија повећава присуство оружаних снага у близини украјинских граница што представља опасност по сигурност земље, рекао је у уторак украјински врховни заповједник Руслан Хомчак оптужујући Москву да води “агресивну политику” према Кијеву.

У примједбама парламенту, Хомчак је такођер оптужио промосковске сепаратисте за суставно кршење прекида ватре у сукобу на истоку Украјине договореном у српњу 2020. године.

Украјина и Русија су окривиле једна другу за пораст насиља у сукобу, за који Кијев наводи да је од 2014. узроковао смрт 14.000 људи, јавља Реутерс.

Владине снаге и проруски сепаратисти међусобно се оптужују за кршење примирја, а законодавци кажу да је до сада ове године убијено 26 украјинских војника, укључујући четворицу снајпериста прошлога тједна.

– Руска Федерација наставља агресивну политику према Украјини – рекао је Хомчак парламенту.

Хомчак је рекао да су се руске трупе из различитих регија окупљале у близини граница Украјине под изговором одржавања борбене спремности и припрема за вјежбе, “проводећи поступнп повећање трупа у близини државне границе Украјине”.

Додао је да Москва ставља 32.700 војника на Криму, анектираном од Русије 2014. године, док њени заповиједници заповиједају 28.000 сепаратистичких војника смјештених на привремено окупираним територијама на истоку Украјине.

Украјина, западне земље и НАТО оптужују Русију за слање трупа и тешког наоружања као подршку сепаратистима.

Москва каже да побуњеницима пружа само политичку и хуманитарну подршку и каже да су Руси који се боре у Украјини добровољци.