Предсједник Володимир Зеленски данас је позвао НАТО да отвори пут за придружење Украјине западном војном савезу, након неколико дана у којима је Русија гомилала војнике и близини регије Донбас захваћене сукобом.

Изјава Зеленског изазвала је тренутну реакцију Москве, која тврди да би пријем Украјине у НАТО могао додатно погоршати ситуацију у Донбасу, гдје се насиље појачало у посљедњим данима.

Проруски сепаратисти боре се од 2014. против украјинских снага у Донбасу, у сукобу за који Кијев тврди да је однио 14.000 људских живота. Украјина је извијестила да су још двојица њених војника погинула данас.

“Пријем у НАТО једини је пут за окончање сукоба у Донбасу”, поручио је Зеленски генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу у телефонском разговору, наводи се у саопштењу из уреда Зеленског. Акциони план за чланство “биће истински сигнал за Русију”, казао је он.

Такође је позвао НАТО чланице да оснаже војно присуство у регији Црног мора.

Столтенберг је у твиту изразио “озбиљну забринутост руским војним активностима у и око Украјине и актуелним кршењима примирја”.

Украјина је покренула дипломатску офанзиву у циљу јачања подршке западних земаља и НАТО-а у спорењу с Русијом око Донбаса, изражавајући забринутост због гомилања руских војника од краја марта. Русија тврди да су покрети њених војника дефанзивни и да ће умијешаност НАТО-а само додатно погоршати ионако запаљиву ситуацију.

Спор је такође оборио вриједност суверених украјинских дионица на најнижи ниво од новембра прошле године.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да народ који живи на истоку Украјине неће прихватити чланство у НАТО-у и да би реторика украјинских челника могла додатно дестабилизовати регију Донбаса.

“До сада не уочавамо намјеру украјинске стране да на неки начин ублажи ситуацију и да се одмакне од ратоборних тема”, казао је.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је, говорећи током посјете Индији, изјавио да је Русија забринута изјавама које долазе из Кијева и да је у контакту с европским земљама поводом тога.

Сукоб у Донбасу плануо је у мјесецима након што су руске снаге заузеле украјинско Кримско полуострво 2014. године. Украјина и западне земље тврде да сепаратисте у Донбасу наоружава, предводи, финансира и помаже Русија, укључујући и активне руске војнике. Москва негира да се мијеша у украјинска унутрашња питања. Иако је примирје прекинуло сукобе пуног обима, спорадични смртоносни сукоби су настављени.

Украјина је такође саопштила данас како жели да актуелни мировни преговори буду измјештени из бјелоруске престонице Минска, тврдећи да је Бјелорусија под превеликим утицајем Русије.

“Не знамо гдје би се они (разговори) могли измјестити. То је тема расправе”, изјавио је замјеник украјинског премијера Олексиј Резников за Ројтерс.