У Универзитетском клиничком центру Тузла данас су представљене смјернице лијечења ковид пацијената. Будући да се ради о смјерницама које је прихватила и Свјетска здравствена организација, оне ће бити прослијеђене Министарству здравства ТК како би Тузлански кантон добио јединствену методу лијечења ковид пацијената.

Још не можемо рећи да се на подручју Тузланског кантона епидемиолошка ситуација стабилизира. Двије тисуће је обољелих, 1600 је у изолацији. Данас је на Универзитетском клиничком центру Тузла уприличена пресс-конференција на којој је тим лијечника који ради у главним ковид одјељењима представио смјернице лијечења пацијената.

ШЕКИБ УМИХАНИЋ, помоћник директора за медицинске послове УКЦ Тузла

”Данас презентоване смјернице у лијечењу пацијената резултат су рада мултидисциплинарног тима љекара Универзитетско клиничког центра Тузла и свакако пружају могућност да их користе сви здравствени дјелатници овог кантона, па и шире”, казао је Умиханић.

Он је рекао да је третман лијеком Тоцилизумаб, који је у овој установи у примјени од августа прошле године, дао изванредне резултате, код строго контролисаних индикација. Лијек је употријебљен код 18 пацијената, у чијим је контролним налазима забиљежено побољшање. Њих дванаест је оздравило, а шест је, нажалост, имало смртни исход, усљед других компликација, с обзиром да се ради о пацињетима са коморбидитетом, казао је он.