Босна и Херцеговина има новог високог представника. Мандат Кристијана Шмита званично је почео, а примопредаја дужности заказана је за данас. Вијеће за проведбу мира осудило је “ескалацију тензија” у Босни и Херцеговини и позвало политичаре да се фокусирају на подршку миру и стабилности.

Бх. политичари, поново, супротстављених ставова. Док је за једне Шмит добродошао, за друге – као и да не постоји.

МИЛОРАД ДОДИК, српски члан Предсједништва БиХ

„Шта је алтернатива? Да вас слушамо, да намећете законе, да дођете неименовани? И да онда ако вас прихватимо, да онда кажете па ви сте нас прихватили, шта хоћете? Ето нећемо да вас прихватимо. Нисте прихваћени, нисте добродошли и нећемо разговарати с вама.“

Милорад Додик је ову поруку из страначких просторија у Бањалуци послао новом високом представнику Кристијану Шмиту. Од бх. званичника, Шмит је први сусрет имао с Бењамином Карић, градоначелницом Сарајева. У уторак је планиран састанак са члановима Предсједништва БиХ. Додик неће присуствовати. Ни данас није дочекао њемачког државног секретара у Предсједништву, али зато јесу друга два члана.

Шефик Џаферовић очекује добру сарадњу са Кристијаном Шмитом. Што се њега тиче – проблема нема.

ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ, бошњачки члан Предсједништва БиХ

„Ја очекујем да Босна и Херцеговина, доласком новог високог представника направи снажне искораке на свом реформском путу. Да снажно настави свој европски пут, свој НАТО пут.“

Што се тиче Републике Српске, учешће у раду бх. институција наставиће се уколико допуне Кривичног закона које је наметнуо Валентин Инцко буду стављене ван снаге. Политички представници из Федерације БиХ поручују – од тога нема ништа. Нова политичка криза нашла се на столу Управног одбора Савјета за провођење мира. Изузев Русије, чланице осуђују политичке тензије и неприхватање допуна Кривичног закона, као и законски одговор из Народне скупштине Републике Српске.

Позивају на “суздржавање од дестабилизујућег понашања”.

СРЕЋКО ЛАТАЛ, политички аналитичар

“Ово врло јасно значи да БиХ улази у једну нову пуно озбиљнију фазу кризе. Постоји озбиљан потенцијал да дође и до озбиљног трвења како између међународне заједнице и локалних политичара тако и унутар саме међународне заједнице.”

ДАРКО КУЗМАНОВИЋ, политолог

„Готово је да сам сто посто сигуран да ће доћи до одређеног притиска на политичаре у БиХ без обзира на национални предзнак, да се БиХ почне стављати на ноге“.

Ријечи добродошлице најмањи су проблем који ће дочекати новог високог представника. Кристијан Шмит у Босну и Херцеговину долази у вријеме велике кризе, изазване не само политичким превирањима него и изузетно тешкој економској и социјалној ситуацији. Проблеми се гомилају годинама, а политичке воље да се ријеше – нема.