Отправница послова Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Елен Џермеин данас је на церемонији одржаној у комплексу америчке амбасаде у Сарајеву, уручила вриједну донацију представницима институција за цивилну заштиту у БиХ, која ће даље унаприједити капацитете ових институција да осигурају заштиту и пруже помоћ грађанима БиХ.

Европска команда Војске Сједињених Држава (ЕУЦОМ), путем Уреда за одбрамбену сарадњу (ОДЦ) Амбасаде САД-а, финанцирала је набавку три прилагођена командна возила, а укупна вриједност ове донације је око 450.000 долара.

Данас су ова возила уручена представницима Федералне управе цивилне заштите ФБиХ, Републичке управе цивилне заштите РС и Одјељењу за јавну безбиједност Владе Брчко дистрикта БиХ.

Како је наведено, ова возила користиће се као мобилне командне станице са широким спектром примјена – као одговор на катастрофе, одговор на ситуације које укључују опасне материје, спасилачке акције и као подршка тимовима за уклањање експлозивних средстава.

Захваљујући овим возилима, институције које пружају цивилну заштиту биће у могућности боље и брже одговорити у случајевима катастрофа, превозећи особље и опрему и постављајући командне станице било гдје у Босни и Херцеговини.

Ова донација још један је примјер велике посвећености и улагања Сједињених Држава у Босну и Херцеговину и њену будућност, саопћено је из америчке амбасаде у Сарајеву.