Постојеће вакцине против коронавируса могле би дјеловати против бразилске варијанте вируса боље него што се првобитно очекивало, саопћио је Универзитет Оксфорд.

Оxфорд је развио вакцину против КОВИД-19 заједно са британско-шведском фармацеутском компанијом “АстраЗенека”.

Врхунски британски универзитет проучавао је утјецај природних антитијела и антитијела индукованих вакцинама на различите мутиране варијанте КОВИД-19 упоређујући узорке крви људи с природним антитијелима који су се опоравили од болести са онима који су стекли антитијелима из вакцина Окфорда и “Фајзера”.

Широко је прихваћено увјерење да су новије мутиране варијанте коронавируса донекле отпорније на вакцине од оригиналног соја вируса.

Истраживање још није рецензирано, али је показало да је бразилска варијанта вируса мање отпорна на антитијела изазвана вакцином него што се првобитно страховало.

У саопћењу Универзитета Оксфорд наводи се да “ови подаци сугеришу да природна антитијела и антитијела индукована вакцинама и даље могу неутрализовати ове варијанте, али на нижим нивоима.”

Истраживање је показало да је забиљежено скоро троструко смањење нивоа неутрализације вируса антитијелима индукованим вакцинама против бразилске варијанте, што је сличан ниво смањења код варијанте вируса из Кента у Великој Британији. Јужноафричка варијанта је много отпорнија на вакцине против коронавируса.