Око 800 милиона дјеце широм свијета још се није вратило у школске клупе, усред пандемије коронавируса, упозорио је Међународни фонд за дјецу Уједињених нација (УН).

Из УНИЦЕФ-а су упозорили на могућност да се, како одмиче вријеме, велики број дјеце никад неће вратити стандардном похађању наставе.

Шеф Одјељења за образовање УН-ове агенције Роберт Џенкинс рекао је за британски “Гардијан” да су затварања дио незамисливог ремећења у образовању дјеце.

“Нисам замишљао размјере затварања када су се школе затвориле прошле године и нисам могао ни замислити да то траје тако дуго. На врхунцу пандемије 1,6 милијарди дјеце није ишло у школу, а ево нас годину дана касније, и 800 милиона још увијек страда због дјелимично или потпуно поремећеног образовања”, истакао је Џенкинс.

Истакао је како се мора испитати какве су посљедице продуженог затварања школа по дјецу.

Пандемија КОВИД-19 увелико је утицала на животне навике ученика, а прекид рада школа или прилагођена метода учења на даљину довели су до тога да дјеца у неким земљама буду приморана на рад, упозоравају групе за заштиту људских права.