Међународни фонд за дјецу (УНИЦЕФ) позвао је на хитно ослобађање ученица отетих у нападу на интернат у савезној нигеријској држави Замфара.

Из УНИЦЕФ-а су изразили забринутост због ситуације у вези с отетим дјевојчицама у Нигерији.

”Љути смо и жао нам је због још једног бруталног напада на дјецу у школама у Нигерији. Ово је ружно кршење права дјеце и ужасно искуство за дјецу”, рекао је Питер Хокинс, представник УНИЦЕФ-а у Нигерији.

Осуђујући напад на интернат у Замфари, Хокинс је затражио хитно ослобађање дјевојчица отетих у нападу.

Хокинс је такођер позвао нигеријску владу да подузме кораке како би осигурала сигурно ослобађање отетих дјевојчица и осигурала сигурност за осталу дјецу у школама у Нигерији.

Комесар полиције Замфаре Абуту Јаро изјавио је да су наоружани нападачи, чији идентитет још није откривен, напали средњу школу за дјевојчице у провинцији Јангебе.

Како је казао, након прозивке утврђено је да недостаје 317 ученица. Локални медији тврде да је киднаповано 550 ученица, а 50 је успјело побјећи.

Наоружане особе у нападу на школу у Кагари, у провинцији Нигеру, изведеном 17. фебруара отеле су 27 ученика и још 15 особа међу којима су три просвјетна радника. Двоје ученика је убијено.