Број људи који бјеже пред насиљем у регији Сахел у западној Африци учетверостручио се у протекле двије године, уз два милиона тренутно расељених унутар њихових матичних земаља, саопћила је данас агенција УН-а за избјеглице (УНХЦР).

Оружане групе повезане с ал Каидом и тзв. Исламском државом проширили су своје присуство у релативно сушној регији на рубу Сахаре, изазивајући етничке сукобе у Буркини Фасо, Малију и Нигеру, и присиљавајући комплетне заједнице да напуштају своје домове.

Више од половине расељених унутар властите земље налази се у Буркини Фасо, гдје су многи принуђени да спавају на отвореном и немају довољно воде, изјавио је портпарол УНХЦР-а Борис Чеширков на брифингу у Женеви.

”Заједнице које прихваћају расељене особе достигле су преломну тачку. Хуманитарни одговор опасно је преоптерећен и УНХЦР тражи од међународне заједнице да удвостручи напоре помоћи у регији”, казао је.

Сахел такођер има више од 850.000 избјеглица које су побјегле преко међународних граница, од којих је већина из Малија, преноси Ројтерс.