До 2030. године више од милијарде људи би, због дугорочних посљедица пандемије вируса корона, могло да живи у екстремном сиромаштву, показује истраживање УН.

Тај број сиромашних свијет би могао да достигне ако опоравак од пандемије буде дуго трајао и ако се економска криза продужи, што би гурнуло додатних 207 милиона људи у сиромаштво, објавио је Развојни програм УН /УНДП/.

Ослањајући се на сценарио који полази од садашње стопе смртности и недавних процјена раста, који је израдио Међународни монетарни фонд, научници су израчунали да ће се у идућих 10 година испод границе сиромаштва наћи још 44 милиона људи.

УНДП сматра да се овај сценарио може избјећи улагањем у програме социјалног збрињавања, дигитализацију и зелену економију, што би оснажило тренд развоја, који је постојао прије пандемије.

Пандемија ковид 19 је прекретница и избори које сада направе челници земаља могли би одвести свијет у различитим правцима, истичу из УНДП-а.

Из ове организације наводе да свијет има прилику да идућих 10 година улаже у активности које не само да помажу људима да се опораве од ковида 19, већ мијењају развојни пут планете према праведнијој, отпорнијој и еколошкој будућности.