Иако се очекује да ће успоравање економије изазвано пандемијом коронавируса ове године проузроковати пад емисије угљиковог диоксида до седам посто, свијет се ипак креће према порасту температуре већем од три степена Целзијева до краја овог стољећа, наводи се у извјештају Уједињених нација (УН).

Програм Уједињених нација за животну средину (УНЕП) објавио је у “Извјештају о емисијама гасова 2020” да, ипак, уколико владе испуне обећања дата у Париском споразуму о климатским промјенама, могу емисије довести до нивоа који је у складу с циљем споразума – одржати просјечно повећање температуре знатно испод два степена Целзијева у односу на прединдустријски период.

Додаје се да би “зелени опоравак” након глобалне пандемије могао смањити до 25 посто предвиђених емисија стакленичких плинова до 2030. године и приближити свијет постизању постављеног циља.

– Владе требају подржати ‘зелени опоравак’ –

Ингер Андерсен, извршна директорица УНЕП-а, изјавила је да ће ово сигурно бити једна од најтоплијих година досад.

“Година 2020. је на путу да буде једна од најтоплијих, док шумски пожари, олује и суше настављају пустошити. Извјештај УНЕП-а ипак показује да ‘зелени опоравак’ након пандемије може смањити огроман дио емисије стакленичких плинова и помоћи успоравању климатских промјена”, рекла је Андерсен.

Позвала је владе у свијету да ‘зелени опоравак’ у сљедећој фази фискалне интервенције против пандемије коронавируса и значајно подигну своје климатске амбиције током 2021. године.

У извјештају се такођер наводи да очекивани пад емисија угљиковог диоксида у 2020. години као резултат смањених путовања, смањене индустријске активности и производње електричне енергије током трајања пандемије резултира смањењем глобалног загријавања од само 0,01 степена Целзија до 2050. године.

Према привременом годишњем климатском извјештају Свјетске метеоролошке организације, објављеном прошле седмице, 2020. је на путу да буде једна од три најтоплије године забиљежене након 2016. и 2019.