Мисија Уједињених нација (УН) у Босни и Херцеговини позвала је на хитно дјеловање како би се зауставило насилно враћање и колективно протјеривање миграната, тражиоца азила и избјеглица дуж хрватске границе.

УН мисија у БиХ је изразила забринутост након што су њихови и представници невладиних организација 2. априла 2021. године у близини границе са Хрватском сусрели 50 видно исцрпљених мушкараца који су се кретали према Бихаћу.

Како се наводи у саопштењу УН мисије у БиХ, мушкарци су ишли пјешке дуж граничног прелаза са Хрватском са ранама на тијелима и са потребом за одјећом и обућом.

”УН екипе хитне помоћи су им обезбиједиле храну, одјећу обућу и хигијенске потрепштине, а као одговор на њихове повреде медицински тимови невладиних организација пружили су хитну љекарску помоћ за 25 особа”, наводи се у саопштењу.

Како додају из УН-а, мушкарци су рекли да су им одузети мобилни телефони, новац и личне ствари када су покушали прећи границу, те да су их тукли штаповима и вратили назад у БиХ.

”Насилно враћање и колективна протјеривања забрањени су међународним правом и правом Европске уније, а УН најоштрије осуђују употребу насиља над мигрантима, тражиоцима азила и избјеглицама на било којој граници. Захтијевамо од дотичне државе да истраже инцидент који се догодио 2. априла и да сви починитељи буду на одговарајући начин санкционисани”, поручују из Мисије УН-а.

Босна и Херцеговина је посљедњих година забиљежила значајан пораст миграционих кретања. Према званичним подацима у претходне три године, више од 70.000 миграната ушло је на територију ове земље.

Према подацима Међународне организације за миграције (ИОМ), у БиХ се тренутно налази око 6.500 миграната и избјеглица, од чега је 4.900 смјештено у прихватним центрима.