Уједињене нације су послале 40 тона медицинске помоћи у Сану, пријестоницу Јемена која је под контролом проиранског побуњеничког покрета Хута.

Званичник Међународног аеродрома у Сани је рекао да су на аеродром слетјела два авиона која су превозила 40 тона санитетског материјала који је послао Дјечији фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) и Свјетски програм за храну.

Ова помоћ УН-а је послата као вид подршке напорима и борби Јемена против коронавируса.

УНИЦЕФ је такође 22. и 23. јула у Сану послао 66 тона лијекова и санитетског материјала.

Према посљедњим подацима које је објавио Национални одбор за борбу против коронавируса Јемена, укупан број умрлих од посљедица коронавируса достигао је 518, а број случајева заразе 1.832. Ови подаци укључују само случајеве с подручја које контролише јеменска влада, али не и подручја на којима се налазе Хути.

Специјални представник УН-а у Јемену Мартин Грифитс рекао је раније да зараћене стране у земљи мјесецима преговарају о прекиду ватре, економским и хуманитарним мјерама и поновном успостављању политичког процеса, али још се није постигао коначни договор.

Јемен је мјесто сукоба и насиља од 2014. године, кад је проирански побуњенички покрет Хута преузео контролу у већем дијелу земље, укључујући главни град Сану.

Конфликт је ескалирао годину касније кад су Саудијска Арабија и њени арапски савезници почели изводити ваздушне нападе против Хута, подржавајући просаудијску власт.