Потхрањеност међу дјецом достигла је највиши ново икад забиљежен у дијеловима ратом захваћеног Јемена, саопћио је УН у уторак, док су пандемија коронавируса и недовољно финансирање хуманитарне помоћи погоршали хуманитарну кризу.

Више од пола милиона случајева акутне потхрањености међу дјецом млађом од пет година забиљежено је на југу земље, и очекује се да резултати истраживања на сјеверу буду “подједнако забрињавајући”, саопћила је Свјетска организација.

Повећање тешке потхрањености у тој добној групи од 15,5 посто оставило је најмање 98.000 дјеце “у великом ризику од умирања”, наводе у заједничком саопћењу УН-ов дјечји фонд УНИЦЕФ и Свјетски програм хране.

УН су упозориле у јулу да је скоро свака девета особа у свијету гладна, док пандемија коронавируса и шокови изазвани климатским промјенама погоршавају ионако лоше трендове у овој години.

У дјечјој популацији у Јемену докази кризе су недвосмислени, док дјеца мршава попут костура тихо плачу а забринути родитељи бдију над њима.

Бројни родитељи страхују да су њихова дјеца у ризику од заразе коронавирусом уколико буду хоспитализирана и нису вољни да их шаљу у клинике на лијечење.

“Потхрањеност овдје и у Јемену постала је катастрофална и значајно је повећан постотак потхрањене дјеце”, изјавио је педијатар Фахад Ал-Кудси, који ради у болници Јоумхоури у пријестоници Сани.

“Растућа је несташица лијекова као и хране примјерене за труднице”, изјавио је он за АФП.

Само 1,43 милијарди долара од 3,2 милијарде потребне за финансирање пројеката помоћи у Јемену примљено је до средине октобра.

УН је у септембру саопћио да је кључна помоћ укинута за 300 здравствених центара и више од трећине великих хуманитарних програма Свјетске организације је умањено или је потпуно угашено.

Неколико арапских донатора, укључујући Саудијску Арабију, није испунило своја обећања о помоћи, поручила је званичница УН-а Вијећу сигурности, док се донатори суочавају с властитим економским проблемима у јеку кризе с коронавирусом.

“Упозоравали смо од јула да је Јемен на рубу катастрофалне кризе са сигурношћу хране”, изјавила је Лиса Гранде, хуманитарни координатор УН-а за Јемен.

“Уколико се рат не оконча управо сада, приближавамо се неповратној ситуацији и ризику губљења комплетне генерације јеменске мале дјеце”, казала је.