Уједињени народи (УН) у уторак су затражиле од међународних донатора да обећају до 10 милијарди долара помоћи како би помогли Сиријцима који бјеже пред десетљетним грађанским ратом у јеку пандемије ЦОВИД-19, наводећи да потреба за хуманитарном помоћи никада није била тако велика.

На петој годишњој конференцији о помоћи сиријским избјеглицама, скупу који организира Еуропска унија, тражит ће се помоћ од 4,2 милијарде долара за становнике Сирије и 5,8 милијарди за избјеглице и земље које су им пружиле гостопримство на Блиском истоку.

За око 24 милијуна људи потребна је основна помоћ, и за четири милијуна расељених људи у прошлој години што је највећи број од избијања грађанског рата у Сирији 2011. године.

-Позивам вас да помогнете у бављењу растућим потребама и да појачате ваша финансијска и хуманитарна обавезивања – наводи генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутеррес у видео поруци.

-Сиријска економија је разорена и сада су посљедице ЦОВИД-19 додатно погоршале ситуацију. Скоро половица свих обитељи изгубила је изворе прихода. Девет од десет Сиријаца живи у сиромаштву – казао је.

Шведска је један од првих донатора који су обећали повећати помоћ у вријеме када се земље широм свијета суочавају с мањком новца за донације док ЦОВИД-19 разара њихове економије.

У посебној изјави, Међународна федерација Црвеног крижа и Црвеног полумјесеца затражила је од међународних донатора да помогну у обнови Сирије, посебно да уложе у здравствену, водоводну и електроенергетску службу које су од кључног значаја за функционирање земље.

-Наша инфраструктура је уништена – изјавио је Кхалед Хбоубати, челник сиријског друштва Црвеног полумјесеца.

За обнову разорених градова требат ће још милијарде долара и она не може почети док стране укључене у сукоб, међу којима су Русија, Турска и Иран, не помогну у мировном рјешењу, тврди Еуропска унија.

Челник Међународног одбора Црвеног крижа Петер Маурер затражио је од свјетских сила да се постигне мир у Сирији или ће се суочавати с још многим годишњим донаторским конференцијама за Сирију.

-Хуманитарци су ту да нам помогну, али коначна одговорност лежи на странама у сукобу – казао је он, преноси Реутерс.