Испорука помоћи за око четири милиона Сиријаца дошла је у питање након што су се Русија и Кина успротивиле нацрту резолуције Вијећа сигурности Уједињених народа о обнављању прекограничних хуманитарних операција.

Двоструки вето Москве и Пекинга дошао је након неколико дана веома напетих преговора о међусобно супротстављеним текстовима о томе да ли обновити мандат о кориштењу сиријских граничних прелаза за испоруку хране, лијекова и осталих врста хуманитарне помоћи.

Од 2014. године, Вијеће је одобравало прелазак хуманитарних конвоја преко четири гранична прелаза – Баб ал-Салам и Баб ал-Хава у Турској, Ал Јарубијах у Ираку и Ал-Рамта у Јордану. Одобрење за кориштење тих прелаза истиче 10. јануара.

У нацрту резолуције коју су сачинили Кувајт, Њемачка и Белгија била би одобрена испорука помоћи преко два прелаза у Турској и преко једног у Ираку на годину дана. Но, Русија, савезник Сирије у Вијећу, одобрава кориштење само два прелаза у Турској на шест мјесеци.

Стога су Русија и Кина поднијеле вето на нацрт резолуције. Ово је 14. пут од почетка рата у Сирији 2011. године да је Русија употријебила вето у настојању да подржи сиријског предсједника Башара ал-Асада.

Преосталих 13 чланица Вијећа сигурности гласало је за нацрт резолуције.

Раније је Урсула Милер, замјеница шефа УН-ових хуманитарних операција, позвала чланице Вијећа да се сложе о обнављању мандата за прекограничне операције.

“Уколико не буде прекограничне помоћи, могли бисмо се суочити са тренутним прекидом испоруке помоћи милионима цивила”, казала је Милер и додала: “То би узроковало нагли пораст глади и ширења смртоносних болести, патњи и даљњег расељавања – укључујући преласке граница – рањиве популације која је већ претрпјела невиђену трагедију током скоро деветогодишњег сукоба.”