Мисија УН у БиХ позвала је на хитну акцију ради спречавања насилног враћања и колективног протјеривања избјеглица, тражилаца азила и миграната дуж границе са Хрватском.

У саопштењу Мисије наводи се да су тимови УН и представници невладиних организација у петак, 2. априла, у БиХ близу граничног прелаза са Хрватском срели групу мушкараца који су имали ране и била им је потребна одјећа.

Мушкарци су изјавили да су им одузети мобилни телефони, новац и све ствари када су покушали да пређу границу, те да су ударани штаповима док су тјерани назад у БиХ, истиче се у саопштењу.

У саопштењу је наглашено да су медицински радници навладиних организација пружили помоћ половини групе, јавио је АП.

За сада нема одговора из БиХ или Хрватске. Хрватске власти су у више наврата на силу враћале мигранте који су покушавали да из БиХ уђу у Хрватску, која је чланица ЕУ.

Мисија УН у БиХ напомиње да је колективно истјеривање људи из земље, без процјене појединачних околности, супротно Европском споразуму о људским правима.

Хиљаде миграната налази се у БиХ и покушава да уђе у ЕУ. Многи од њих жалили су се на незаконито враћање и насиље Граничне полиције Хрватске.

“Позивамо БиХ и Хрватску да истраже инцидент који се догодио 2. априла и да прикладно санкционишу све починиоце”, додаје се у саопштењу.