Улице Сарајева данас су украшене стотинама застава Босне и Херцеговине поводом 1. марта, Дана независности ове европске земље.

На згради изнад антифашистичког споменика ”Вјечна ватра” у пријестолници Босне и Херцеговине постављена је велика државна застава која доминира централном градском улицом Маршала Тита.

И у Ферхадија улици, главном шеталишту у центру града, и поред пандемије коронавируса атмосфера је свечана.

Сутрашњи празник слави се поводом успјешно проведеног референдума о независности Босне и Херцеговине, одржаног 29. фебруара и 1. марта 1992. године. Гласало је тада 2.073.568 гласача (излазност 63,7 посто грађана с правом гласа у БиХ). За независност изјаснило се чак 99,7 посто особа изашлих на референдум.

Референдумско питање гласило је: ”Јесте ли за суверену и независну Босну и Херцеговину, државу равноправних грађана, народа Босне и Херцеговине – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе”?

Након изгласавања о независности, Босну и Херцеговину признале су многе земље свијета и држава је недуго затим постала пуноправни члан Уједињених нација (УН), као и бројних других међународних организација.