Управни одбор Вијећа за проведбу мира на најстрожији могући начин осуђује тренутни политички дискурс у чијем центру се налази тзв. “мирна дисолуција” Босне и Херцеговине, а посебно конкретне кораке које чине представници Републике Српске и носиоци функција на државном нивоу у правцу преговора о раздруживању, укључујући оснивање преговарачких тимова и заговарање распада земље путем кампање оглашавања на интернету.

Руска Федерација се не слаже с овом изјавом.

УО Вијећа за проведбу мира је раније нагласио да неодговорна и раздорна реторика и активности дестабилизирају земљу и скрећу пажњу са стварног посла који лидери ове земље требају урадити на изградњи повјерења и заживљавању владавине права те проведби изборних и економских реформи у корист свих грађана.

Несигурност и нестабилност, и посљедична потреба за сталном међународном супервизијом стварна су цијена коју плаћају грађани док се њихови лидери баве јаловим пословима.

УО Вијећа за проведбу мира поново потврђује своју недвосмислену приврженост територијалном интегритету и темељној структури Босне и Херцеговине као јединствене, суверене државе, која се састоји од два ентитета, и у којој су сва три конститутивна народа, Остали и сви грађани једнаки, те подвлачи да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и правно постоје искључиво на основу Устава БиХ.

Територијални интегритет Босне и Херцеговине загарантиран је Опћим оквирним споразумом за мир и међународним правом, и њена унутрашња структура се једино може мијењати у складу са Уставом БиХ, који све стране и даље морају у потпуности поштовати. Стална запаљива реторика, активности које имају за циљ дисолуцију или сецесију, те друге тврдње које се односе на прекрајање граница представљају озбиљну пријетњу за мир и стабилност, те као такве подривају Опћи оквирни споразум за мир.

Реторика којом се доводи у питање постојање било којег од ентитета или реферирање на потенцијал за рат је исто тако дестабилизирајућа и неприхватљива, кажу из Вијећа за проведбу мира.

Становници Босне и Херцеговине желе да њихови политички лидери и представници престану са овом опасном реториком и да се умјесто тога фокусирају на хитну борбу против пандемије Ковида-19, јачање владавине права и провођење економских и других реформи које би покренуле ову земљу напријед на њеном европском путу, на који су се сви више пута обавезали.