Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске упозоравају воћаре да се, по прогнози метеоролога, од недјеље, 22. марта, очекује нагла промјена временских прилика и значајно захлађење са снијегом, док се у ноћи на понедјељак очекује појава мраза.

То може довести до посљедица по воћке које су, у зависности од сорте, у фази цвјетања до фазе отварања пупољка.

Због тога свим пољопривредницима савјетују неколико начина заштите воћки, од употребе фростбустера, система за орошавања воћа, преко димљења у воћњацима паљењем аутомобилских гума, грана, сламе или пиљевине.

У случају димљења, највише се препоручује употреба бала сламе, најбоље четвртасте, које се прво поквасе водом и запале. Притом се ствара густ дим који може да заштити воћке до температура од минус три степена.

Воћке се могу заштитити и примјеном аминокиселина, које се могу набавити у пољопривредним апотекама, а помажу воћкама да синтетизују аминокиселине без губљења сопствене енергије коју могу да преусмјере на нешто друго, а у овом случају, на мраз. Најбоље их је примијенити дан до два прије мраза, а довољно је једна до двије литре по хектару.

По прогнозама метеоролога, и у предстојећим данима од понедјељка до сриједе бит ће хладно са могућношћу јутарњег мраза, наводе из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.