Независни синдикат радника запослених у здравству Босанскоподрињског кантона (БПК) Горажде преговоре о новом колективном уговору одлучио је пролонгирати, а исто се десило и прошле године с појавом пандемије.

Тиме су здравствени радници који су на првој линији борбе против коронавируса већ више од годину дана, интерес пацијената још једном ставили испред властитих.

Како појашњавају у синдикату, разлог је изузетно погоршана епидемиолошка ситуација, у којој су сви здравствени радници и у овом кантону максимално ангажовани у борби против коронавируса.

“Инциденца оболијевања је у јако великом порасту, можда једна од највећих у Европи што се тиче нашег кантона, и уз ту чињеницу, ми смо предложили преговарачком тиму Владе БПК да ове преговоре пролонгирамо за 20 дана, како не би дошли у незгодну ситуацију. Нажалост нисмо успјели усмено, али смо телефонски то договорили јер ми од силних обавеза, немамо времена за преговоре, а камоли шта друго”, истиче предсједник Независног синдиката запослених у здравству БПК Горажде Емир Башчелија.

Иако је сав терет борбе против пандемије пао на здравстени систем у којем су услови рада вишеструко отежани, а љекари и медицинско особље максимално исцрпљени, своја права кажу тражит ће када буде стабилнија ситуација, при чему очекују разумијевање власти али и грађана

“До сада смо имали већ два састанка с преговарачким тимом Владе БПК и стекли смо дојам да ће Влада имати разумијевања и искрено се надам послије свега да ће тако бити, јер здравствени радници су жртве свега овога, али не жалимо се, јер немамо времена за то. Ситуација је таква да смо све расположиве капацитете ставили у погон и ја бих апеловао на наше грађане, да уз ове мјере, какве год да су и ма како се чиниле неефикасним да их бар поштују, како би олакшали себи, својим најближима, а самим тим и нама како би могли да издржимо ову ситуацију”, нагласио је Башчелија.

Како су рекли из синдиката, нема потребе за паником, ситуација је још под контролом, али уз помоћ грађана било би пуно лакше да се преброди тренутно неповољна епидемиолошка ситуација.