И даље се надамо да нам ускоро стижу нове плаћене дозе вакцина из КОВАКС механизма. У Министарству цивилних послова Босне и Херцеговине тврде да се у мају очекује испорука од 100.620 доза Фајзер ове вакцине.

Напокон, ријеч “биће” изгледа прелази у “стиже”. У Босну и Херцеговину од 3. до 9. маја стиже 100.620 доза Фајзер вакцина, путем КОВАКС механизма, најављују из Министарства цивилних послова БиХ. Вакцине ће бити испоручене у једној алокацији, а у Министарству додају ускоро се очекује испорука вакцина чија је набавка предвиђена средствима ИПА фонда.

“Испорука вакцина Фајзер/БиоНТек очекује се и на основу споразума које је министрица цивилних послова Анкица Гудељевић, након сагласности Предсједништва Босне и Херцеговине потписала са Републиком Аустријом. Ријеч је о 200.000 доза које ће бити плаћене средствима из ИПА фонда.”

Управо те веће количине вакцина чекају у Домовима здравља. Из Зеничко-добојског кантона (ЗДК) потврђују да су њихове установе спремне за масовну вакцинацију и да чекају оно најважније – вакцине.

АЛИС КОЗИЦА, шеф Тима за имунизацију ЗДК

“Оперативни тимови на подручју ЗДК, при тим здравственим установама, израдили су план за ту масовну вакцинацију, у смислу да су припремили спортске дворане.”

Масовна имунизација Сарајлија предвиђена је у дворани Зетра. За сада је на располагању 12.880 вакцина, а приоритет имају старији од 75 година. Онлајн и пријаве код породичног љекара су обавезне.

АНКЕТА

“Какав интернет, шта ће он са интернетом? Он не зна да назове на телефон како треба, а не да се пријави за вакцинацију. То је, не знам, ван памети”;
“Нису упознати са тим, у томе је проблем”;
“Ништа, не треба се преко оног тог интернета, што се каже, вакцинисање”;
“Ко не зна интернет, сигурно му је непрактично, онај ко зна, практично.”

Да је Вијеће министара било одговорно, имали би приличан број вакцинисаних, мање обољелих, али и умрлих, тврди др. Бакир Накаш, подносилац пријаве због недоговорности надлежних.

БАКИР НАКАШ, инфектолог

“Оно што је најважније, било би далеко мање смртних завршетака. Тешко можемо израчунати колики је тај број, али сигуран сам да прелази двоцифрене, троцифрене вриједности у појединим дијеловима јер они који су се у периоду од јануара па до данас заразили корона инфекцијом, имали су далеко теже клиничке слике и пуно вечи број смртних исхода.”

Према подацима Завода за јавно здравство Федерације БиХ до сада је вакцинисано 33.213 особа, а стигло је 70.690 доза вакцина против КОВИД-19.

МАЈА КОЈОВИЋ, гласноговорница ЗЗЈЗ ФБиХ

“Од тога, 10.000 доза АстраЗенека цјепива као донација Републике Србије за Федерацију, 10.000 доза АстраЗенека цјепива, такође донација Србије, али за Кантон Сарајево, 17.980 доза Синовак цјепива као донација Републике Турске, као и 400 доза цијепива за цијепљене турских упосленика. Што се тиче КОВАКС механизма, до сада је стигло 17.100 доза цјепива АстраЗенека и 15.210. доза Фајзера.”

Транспорт 50.000 доза вакцина, како је најављено након разговора министрице вањских послова Бисере Турковић са амбасадором Ји Пингом, које је Народна Република Кина донирала Босни и Херцеговини, почеће за четири дана, а у Босну и Херцеговину стићи ће крајем мјесеца.