Иако је туризам међу најпогођенијим гранама привреде због пандемије коронавируса, поједини градови, попут Вишеграда, биљеже све већи број туриста.

Иако је вријеме пандемије вируса корона, туризам у Вишеграду у последњих мјесец дана иде узлазном путањом, подаци су из Туристичке организације Вишеград. Туристи најчешће долазе из БиХ и Србије. Оно што туристе највише импресионира је ријека Дрина, обилазак старог моста и посјета туристичком комплексу Андрићграду.

“Из оближњих туристичких центара Златибора, Таре долази јако велики број туриста аутомобилима и као што можете да видите паркинзи су пуни”, каже Бранислав Андрић из ТО Вишеград.

Менажер Каменграда Дарко Тасић истиче да је акценат стављен на домаће туристе, те да више има индивидуалних него групних посјета.

“С обзиром каква је ситуација и да су затворене границе, морамо бити задовољни са овим што имамо”, каже директор Хотела Вишеград Саша Којић.

Туристичке атракције су посебно привлачне свим туристима. Вишеграђани госте радо дочекују, а и продавци сувенира задовољни су продајом.

“Повећан нам је број туриста и одушевљени су нашим туристичким понудама”, каже Марина Симић, продавач сувенира.

Своје одушевљење посјетом Вишеграду, туристи нису крили.

“‘Супер, лепо је овде, ја сам овде годинама. Мени је ова средина, народ и амбијент, менталитет народа, Дрина и све то супер’;

‘Лепо је, туристичко место’; ‘Дивно, ми смо ишли на рафтинг на Тару, свартили смо овде да погледамо Андрићград и мост. Мислим да има много потенцијала, природа је феноменална, Андрић, мост’;

‘Вишеград ми се свиђа и увек радо дођем овде. Мост. Ћуприја, Андрићград и ја волим да одем на Бикавац парк и да гледам Вишеград из ваздуха, одем и до старе железничке станице и то има своју драж'”, кажу туристи.

Вишеград брине о туристичкој понуди коју има, усавршава је и валоризује све потенцијале које град нуди у овом периоду, употпуњујући и улажући средства у нове садржаје. То је град који спаја обале, мјесто вјечитог сусрета камена и воде, људи и природе, љепоте града и надасве гостопримљивих људи који у њему живе.