У Босни и Херцеговини је, чини се све могуће. Ако политичари могу да не поштују пресуде, тиме се изгледа воде и инвеститори. Упркос пресуди Суда, настављени су радови на Касиндолској ријеци у Источном Сарајеву.

Радови на израдњи мини хидроелектране “Самар” на Касиндолској ријеци настављени су, иако је Окружни суд у Бања Луци донио пресуду о поништавању еколошке дозволе за ову мини хидроелектрану.Радови се одвијају и на пробијању пута који би требао да води до мјеста изградње стројаре за ову мини хидроелектрану. Представница неформалне групе грађана “Стоп изградњи малих хидроелектрана на Касиндолској ријеци” Сара Тушевљак, рекла нам је како су преко Аархус Центра, који је уједно био и подносилац тужбе пред Окружним судом, позвали и надлежне испекторе како би изашли на терен и обуставили радове с обзиром да пресуда суда није испоштована.

Аархус центру се обратио , начелник Одјељења за инспекције послове Града Источно Сарајево, тражећи копију пресуде којом је поништена еколошка дозвола за мини хидроелектрану Самар, како би, њихова служба у координацији са Републичким инспекторатом изашла на терен и издала Рјешење о забрани извођења радова. Пресуда му је достављена и он је, изјавио да је предметпрослиједио Инспекторату и да ће у року од дан-два бити издато Рјешење о обустави радова.”

САРА ТУШЕВЉАК, “Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци”

“Данас смо управо послали допис да је окрузни суд у Бањалуци поништио еколошку дозволу тако да се надамо и скорашњем одговру суда и за тајмдруфи управни спор који водимо и да ће бити и грађевинска дозвола ускоро поништена”.

“Без обзира на то што грађевинска дозвола још није поништена, на основу поништене еколошке дозволе инвеститиор би одмах требао да напусти радове”,појашњава Анес Подић.

До фирме Бук која се наводи као инвеститор пројекта, данас нисмо успјели доћи . На досптупним интернет страницама о овој фирми нема многоподатаа. Бројеве које смо контактирали нису у функцији. А на адреси која је наведене као адреса фирме нисмо успјели никога да надјемо иако смо дошли у оквиру радног времена.Подсјећамо, на Касиндолској ријеци у дужини од неколико километара, планиране су три мини хидроелектране, Подвич која је већ кренула са радом, Самар и Слап која за сада има само еколошку дозволу.