Удружење послодаваца Федерације Босне и Херцеговине захтијева од надлежних институција хитно именовање чланова Комисије за вриједносне папире ФБиХ.

„Због нефункционирања Комисије за вриједносне папире ФБиХ, у овоме тренутку у ФБиХ је блокирано више стотина милиона КМ. У ситуацији када због пандемије коронавируса и катастрофалних посљедица које је оставила на економију, привреда ФБиХ вапи за капиталом, неодговорношћу политичара и недостатком политичке воље у ФБиХ је блокирано више стотина милиона КМ“, кажу у УПФБиХ.

Из УПФБиХ подсјећају да је Комисија за вриједносне папире ФБиХ најважнија институција на финансијском тржишту Федерације БиХ.

Посебно истичу да Комисија већ шест мјесеци не обавља своју примарну и законом дефинирану функцију, а то је заштита инвеститора и надзор тржишта и учесника на тржишту, те надзор емисије и промета вриједносних папира, чиме ризикује настанак материјалне штете привреди, банкама, дионичким друштвима, дионичарима и инвеститорима. У овоме тренутку више од 100 захтјева правних субјеката чекају коначне одлуке које може донијети само Комисија за вриједосне папире ФБиХ.

„Комисија за вриједносне папире ФБиХ не функционира од новембра прошле године због одласка једног од три члана Управног одбора Комисије у пензију. Током протеклих шест мјесеци искључиво из политичких разлога није дошло до именовања новог сазива Комисије. И док политичари, подједнако из власти и опозиције, због дневнополитичких поена и партикуларних интереса одбијају ставити именовања чланова Комисије на дневни ред Дома народа Парламента ФБиХ и именовати њене чланове, комплетна привреда ФБиХ трпи штету“, наглашавају из УПФБиХ.

Осим што у овоме трентуку блокира више стотина милиона КМ, неименовање чланова Комисије за вриједносне папире је и озбиљна препрека домаћим и страним инвеститорима.

Уважавају озбиљност ситуације у којој се због нефункционирања Комисије налазе инвеститори, дионичка друштва и дионичари у ФБиХ, а којима се свакодневно наноси немјерљива штета из УПФБиХ захтјевају да се одмах пронађе ефикасно рјешење са циљем пуне функционалности рада Комисије за вриједносне папире ФБиХ, како би она коначно почела рјешавати нагомилане предмете.