У Удружењу послодаваца Федерације БиХ (УПФБиХ) сматрају Одлуку о прописивању мјере непосредне контроле цијена за поједине основне животне намирнице и друге производе утврђивањем максималне марже коју је донијела Влада ФБиХ, неуставном, незаконитом и непроводивом са несагледивим штетним посљедицама.

Из УПФБиХ траже хитно повлачење те одлуке и упозоравају на погубне посљедице до којих би провођење Одлуке довело не само у области трговине, него и дистрибуције, али и производње, нарочито код домаћих произвођача хране.

„На састанку којег је организирало УПФБиХ, а којем су присуствовали представници трговаца, велетрговаца и произвођача једногласно је закључено да се Одлука Владе ФБиХ неће проводити и да ће се покренути судски поступци у циљу поништавања Одлуке, али и против особа у Влади ФБиХ одговорних за њено доношење.

Донесена Одлука неће бити проведена у знак поштовања према купцима, јер би њено провођење несумњиво довело до несташице значајног броја артикала у трговачким радњама, гашења значајног броја радних мјеста, затварања трговачких радњи, а имало би негативан утјецај и на БДП те значајан пад прилива средстава по основу уплате ПДВ-а.

Додатно истичемо да је споменута Одлука неуставна и незаконита, јер нису испоштоване важеће законске одредбе. Наиме, према члану 4. Закона о контроли цијена Влада ФБиХ може подузети мјере непосредне контроле цијена но прије тога потребно је подузети кораке и мјере економске политике.

Надлежни органи у вршењу контроле цијена, сваки из своје надлежности, прије доношења те одлуке су, сходно члану 3. Закона о контроли цијена, морали подузети мјере економске политике којима се утјече на однос понуде и потражње, утврдити заштитне цијене (гарантиране и минимално – откупне) појединих пољопривредних производа у складу са актима Парламента ФБиХ – наводи се.

У члану 6. истог Закона, како наглашавају, јасно је наведено да се мјере прописују изузетно, ако и поред подузетих мјера економске политике, наступе или могу наступити већи поремећаји на тржишту и у кретању цијена.

“Влада ФБиХ није подузела нити једну од прописаних мјера економске политике”, наводи се.

Како наводе у саопћењу за јавност УПФБиХ, такођер је важно истакнути да раст цијена на тржишту није резултат повећања трговачких маржи већ искључиво раста цијена сировина глобално, условљено тренутним околностима, а што за резултат има повећање набавне вриједности производа.

“Па је тако цијена тоне пшенице прије пандемије износила од 150 до 170 еура, док је данас цијена значајно већа те износи од 220 до 240 еура по тони,” истиче се.

Из УПФБиХ захтијевају хитан састанак са премијером ФБиХ и ресорним министром, да би се пронашло рјешење које ће бити уставно, законито и проводиво.