Удружење послодаваца Федерације Босне и Херцеговине (УПФБиХ) обратило се отвореним писмом федералном министру промета и комуникација Денису Ласићу у којем га упозоравају на проблеме који су се почели јављати у одвијању саобраћаја на магистралној цести М-17, а због радова на реконструкцији тунела Црнаја.

У отвореном писму подсјећају Ласића да су на састанку с члановима Управе Јавног предузећа Цесте Федерације БиХ одржаном крајем прошле године, којем је присуствовао и министар, представницима УПБиХ из ЈП Цесте ФБиХ дате чврсте гаранције да ће се саобраћај током реконструкције тунела Црнаја одвијати без већих застоја.

“Од чланова Управе ЈП Цесте ФБиХ тада смо добили увјеравања да застоји током радова на реконструкцији тунела Црнаја трајати девет, максимално 15 минута. Чињеница јесте да радним данима до 16 сати застоји обично не трају дуже од 15 минута. У термину након 16 сати, када је појачан интензитет саобраћаја застоји трају дуже. Такођер, у дане викенда застоји у одвијању саобраћаја трају 45 до 60 минута. Напомињемо да се у овоме периоду ради о саобраћају ниског интензитета, а привредници се с правом питају хоће ли појачан интензитет саобраћаја довести до вишесатних застоја, којима смо свједочили у вријеме реконструкције тунела Врандук”, наводи се у отвореном писму УПФБиХ.

Даље се истиче да у условима пандемије Covid-19 чије економске посљедице бх. привреда трпи већ годину дана, додатне штете изазване вишесатним застојима на једној од најпрометнијих и за бх. привреду најзначајнијих магистралних цеста, нанијеле би нови тежак ударац послодавцима у БиХ.

“Подсјећамо Вас да сте на истом састанку најавили формирање консултативног тијела за реконструкцију тунела Црнаја, које ће имати задатак пратити одвијање радова на реконструкцији тунела Црнаја и реагирати када се за то укаже потреба. Инсистирамо да се што прије активирате рад консултативног тијела, које ће пратити одвијање радова на реконструкцији тунела Црнаја и правовремено реагирати у смислу спречавања дужих застоја у одвијању саобраћаја”, каже се у писму, саопћено је из УПФБиХ.