Удружење послодаваца Федерације Босне и Херцеговине (УПФБиХ) апелује на своје чланице и све послодавце у Босни и Херцеговини да се максимално придржавају препорука и наредби кризних штабова у вези са спречавањем ширења пандемије COVID-19, с циљем заштите живота и здравља радника и становништва, али и одржавања привредних токова.

Из УПФБиХ од надлежних институција захтијевају хитно подузимање мјера како би се се осигурало поштивање препорука и наредби кризних штабова. У том правцу се инсистира да надлежне институције још активније врше надзор над провођењем прописаних мјера у свим просторима гдје се окупља већи број људи.

”Свједоци смо повећања броја заражених и броја обољелих од коронавируса и у складу с тим инсистирамо да надлежне институције појачају надзор над проведбом прописаних мјера, како би се заштитили животи и здравље грађана, али и привредни процеси. То ћемо једино успјети строгим провођењем прописаних мјера и јачим надзором”, саопћено је из УПФБиХ.

Из УПФБиХ апелирају на досљедно придржавање прописаних мјера и појачан надзором над њиховим провођењем, јер је нужно осигурати континуитет економских активности у земљи, како се не би угрозило и ово мало привредних активности које се одвијају у земљи. Подсјећају на огромне штете и посљедице које је претрпила привреда ФБиХ и БиХ током првих мјесеци пандемије, када је већина компанија своје активности свела на минимум, а дошло је и до значајног губитка радних мјеста.

Како се тај сценарио не би поновио, из УПФБиХ још једном апелују на надлежне да се донесу адекватне измјене и допуне Закона о раду ФБиХ како би се спријечила нова отпуштања радника и губици радних мјеста.

Осим појачаног надзора, из УПФБиХ од надлежних инситуција инсистирају на едукацијама које имају за циљ превенцију и спречавање ширења пандемије коронавируса, што би значајно помогло послодавцима у организирању процеса рада уз минималан ризик од ширења заразе у њиховим пословним просторима.

УПФБиХ ће почетком септембра организирати едукације за чланице у сарадњи са Кризним штабом ФБиХ и Кризним штабом Министарства здравства ФБиХ. На овај начин Удружење жели сачувати животе и здравље радника, осигурати наставак економских активности у увјетима пандемије за коју нико није сигуран колико ће још трајати и када ће завршити.

”Желимо одговорно дјеловати и радити како бисмо осигурали да наши радници буду здрави, адекватно плаћени уз измирене све обавезе према буџетским и ванбуџетским фондовима”, наглашавају из УПФБиХ.