Уред Свјетске здравствене организације (СЗО) за Африку позвао је у сриједу афричке земље да интензивирају надзор због појављивања новог соја коронавируса.

У саопћењу се наводи да би афричке земље такођер требале провести анализе секвенцирања генома како би откриле нове мутације и тако дале свој допринос у сузбијању пандемије.

СЗО и Афрички центри за контролу и превенцију болести (Африца ЦДЦ) покренули су у септембру мрежу лабораторија за секвенцирање генома коронавируса у Африци.

Из Свјетске здравствене организације за Африку навели су да су се појавиле нове верзије вируса у моментима када расте број заражених у 47 земаља афричке регије, скоро достигавши врхунац забиљежен у јулу.

У Јужноафричкој Републици је недавно откривен нови сој коронавируса који се, према СЗО , лакше преноси и вјероватно је један од разлога тренутног пораста случајева заразе у тој земљи.

Нигерија такођер проводи анализе о новој верзији вируса идентификованој у узорцима прикупљеним у августу и октобру.

Др. Матшидисо Моети, регионална директорица СЗО-а за Африку, истакла је да је појављивање нових варијанти КОВИД-19 постала честа појава.

“Међутим, варијанте које имају већу брзину преноса или потенцијално повећану патогеност су врло забрињавајуће. У току су кључне анализе како би се свеобухватно утврдило понашање новог мутирајућег вируса и у складу с тим осмислио одговор“, рекла је Моети.

Истакла је да је врло важно да се грађани и даље придржавају епидемиолошких мјера.

“Иако су надзор и откривање вируса критичне компоненте одговора на пандемију, мјере јавног здравља попут прања руку, физичке дистанце и ношења маски и даље остају кључни за спречавање ширења инфекције”, казала је Моети.

Нагласила је како су тренутне мјере превенције ефективне чак и против нових варијанти коронавируса.

У протеклих 28 дана Алжир, Боцвана, Буркина Фасо, Демократска Република Конго, Етиопија, Кенија, Намибија, Нигерија, Јужноафричка Република и Уганда регистровали су највећи број нових случајева коронавируса, што чини око 90 посто свих случајева заразе на том континенту.

Према подацима Афричких центара за контролу и превенцију болести , од почетка пандемије на афричком континенту је забиљежено скоро 2,7 милиона случајева KОВИД-19, од којих је умрло више од 64.000, а опоравило се више од 2,2 милиона.