Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Савјет министара Босне и Херцеговине покрећу нову петогодишњу Развојну стратегију у циљу подршке економском и демократском развоју БиХ.

У складу с новом Стратегијом за развој и сарадњу са БиХ, коју је крајем прошле године одобрило сједиште УСАИД-а у Вашингтону, УСАИД ће водити активности и улагања у Босну и Херцеговину до 2025. године. Циљ Стратегије је помоћи грађанима Босне и Херцеговине да захтијевају одговорнију власт, учествују у јачању економије те вреднују и промовишу инклузивно друштво.

“Стратегија ће помоћи грађанима и властима Босне и Херцеговине да се током наредних пет година приближе дану када ће се БиХ у потпуности ослањати на властите снаге те бити способна рјешавати властите развојне изазове”, рекла је директорица мисије УСАИД-а у БиХ Ненси Еслик.

Истакла је да је циљ цјелокупне иностране помоћи САД-а да државе стану на своје ноге те постану развојни партнери Сједињених Америчких Држава и других савезника.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија је изразио задовољство сарадњом с УСАИД-ом.

“Босна и Херцеговина је спремна за пуну сарадњу с УСАИД-ом у циљу убрзања економског раста, унапређења управљања јавним финансијама и јачања напора у борби против трговине људима”, рекао је Тегелтија.

Додао је да је Савјет министара БиХ захвалан на овом новом, петогодишњем опредјељењу и радује се још већем будућем развоју и сарадњи са Сједињеним Државама.

Нова Развојна стратегија замијенила је ону из 2012. године, окончану прошле године.

Стратегија функционише као мапа пута за УСАИД и власти БиХ у постизању стратешких циљева наведених у документу.

Пројекти које је УСАИД креирао за период нове Стратегије усмјерени су на постизање специфичних пројектних циљева те ширих стратешких циљева УСАИД-а.

Из УСАИД-а подсјећају да ове године УСАИД и БиХ обиљежавају 25 година партнерства. До данас је америчка влада, првенствено путем УСАИД-а, обезбиједила помоћ од двије милијарде долара за подршку економском, демократском и социјалном напретку у БиХ.