У сјени догађаја око покретања нове Суперлиге, коју је основало 12 еуропских великана, Извршни одбор Еуропске ногометне федерације (УЕФА) данас је одобрио нови формат клупских натјецања од сезоне 2024/25.

Реформе су услиједиле након савјетовања с представницима свих чланица УЕФА-е, а реформу су подржали и Управни одбор Еуропског удружења клубова (ЕЦА) и УЕФА-ин одбор за клупска натјецања који је састављен од већине клупских представника.

Судјеловат ће 36 умјесто досадашња 32 клуба. Укида се натјецање по скупинама и сваком се клубу осигурава играње десет утакмица у заједничкој лиги.

Сваком ће клубу бити зајамчено најмање 10 лигашких утакмица против 10 различитих противника (пет домаћих и пет гостујућих), а не шест утакмица против трију момчади као што је до сада био случај.

Првих осам клубова би након десет кола изборило пласман у осмину финала. Клубови пласирани од 9. до 24. мјеста играли би плаy-офф за осмину финала, а посљедњих 12 клубова би завршило натјецање.

Због већег броја утакмица (180 умјесто 96 садашњих у уводној фази, односно чак 225 по новом суставу натјецања, од почетка до финала), играт ће се не само уторком и сриједом, већ и четвртком.

Пласман у Лигу првака и даље ће овисити о учинку момчади у националним првенствима. Једно од додатних мјеста припаст ће трећепласираном клубу домаћег првенства чланице на петој позицији љествице Уефиних националних савеза, а још једно мјесто бит ће додијељено националном прваку, проширујући с четири на пет број клубова који ће пласман остварити кроз такозвани “пут првака”.

Посљедња два мјеста припаст ће клубовима с највишим клупским коефицијентом у посљедњих пет година који нису остварили израван пласман прву фазу Лиге првака, али су се пласирали у квалификације за Лигу првака, Еуропску лигу или Еуропску конференцијску лигу.

“Нови формат подржава статус и будућност националних првенстава у цијелој Еуропи, задржавајући начело резултата у националним првенствима као предувјет пласмана, али и изнова потврђује начело солидарности. Овај формат ће и даље нудити прилику за остварење сна било које момчади судјеловањем у Лиги првака и то захваљујући резултатима постигнутим на терену,” казао је предсједник УЕФА-е Александер Чеферин.

“Истодобно ће омогућити дугорочну одрживост, просперитет и раст свим судионицима у еуропском ногомету, а не само сићушном, самоизабраном картелу. Ногомет је друштвено и културно благо, обогаћено вриједностима, традицијом и осјећајима подијељеним на цијелом нашем континенту. Као управљачко тијело, УЕФа има улогу заштитити то наслијеђе, водећи бригу о развоју ногомета у Еуропи за националне савезе, лиге, клубове, играче и навијаче на свим разинама,” додао је предсједник.

Сличне промјене формата примијенит ће се и на Еуропску лигу (осам утакмица у лигашкој фази) и Еуропску конференцијску лигу (шест утакмица у лигашкој фази).