Надопуном финанцијско-књиговодственог вјештачења и техничком измјеном оптужнице данас је на загребачком Жупанијском суду настављено поновљено суђење бившем хрватском премијеру Иви Санадеру и ХДЗ-у случају Фими медиа.

Замјеница равнатељице Ускока је у измијењеном чињеничном опису оптужнице прецизирала износ неприпадајуће имовинске користи бившег премијера и његове некадашње странке. Измијењени чињенични опис је усклађен с досадашњим тијеком доказног поступка, што укључује и наводе о неприпадајућој имовинској користи из прве неправомоћне осуђујуће пресуде, а коју је укинуо Врховни суд у листопаду 2015.

Према измијењеном чињеничном опису, Ускок терети Санадера да је себи прибавио 15,2 милијуна куна, док се ХДЗ терети за прибављање неприпадајуће имовинске користи од 24,2 милијуна куна. Тужитељство је затражило да се Санадеру и ХДЗ ти износи одузму, а будући да се оптуженици морају очитовати о имјенама оптужнице, суђење је одгођено за 17. српња.

Поновљено суђење за извлачење новца из државних институција и твртки преко маркетиншке агенције Фими медиа, у случају који је постао синоним корупције у хрватској политици, формално је кренуо изнова крајем сијечња, а посљедњих мјесеци расправе се нису одржавале због епидемије и потреса.

Сви оптужени међу којима и ХДЗ као странка у чији је црни фонд наводно ишао дио новца који је извлачило тадашње страначко водство, одбацују кривњу. На првом су суђењу 2013. неправомоћно осуђени, али је пресуду 2015. укинуо Врховни суд.

Поновљено суђење које је почело још 2016. прекинуто је због болести Невенке Јурак, власнице агенције по којој је и названа корупцијска афера, у српњу 2018. када је Санадер требао изнијети своју обрану. И он је више пута одгађао расправе због свог здравственог стања.

Невенка Јурак у међувремену је преминула, суђење је за њу обустављено, а Санадер је у својој обрани у вељачи казао да није зарадио на Фими медији. Испричао је да је још 70-их и 80-тих година прошлог стољећа у Аустрији зарадио готово 2,7 милијуна еура. Од раније је у власништву имао некретнине и умјетнине, а стан у Сплиту и три стана у Загребу наводно је купио још 90-их година.

Уз Санадера који је раније у овом случају неправомоћно добио девет година затвора и странке кажњене с пет милијуна куна, на оптуженичкој клупи су и некадашњи страначки ризничар Младен Баришић, ХДЗ-ова благајница Бранка Павошевић те бивши гласноговорник Санадерове Владе и странке Ратко Мачек.

Санадер, који издржава затворску казну због случаја Планинска, у просинцу је неправомоћно осуђен за мито примљено од мађарског МОЛ-а приликом преузимања Ине, а 2018. за профитерску провизију од аустријске Хипо банке. Неправомоћно је ослобођен оптужби за продају јефтиније ХЕП-ове струје твртки Диоки, преноси Хина.