Гораждански жупник дон Јосип Тадић и представник фирме ” Маркан” из Горажда Армин Марић, потписали су уговор о градњи цркве блажених Дринских мученица.

Овај чин услиједио је након што је градска управа недавно издала грађевинску дозволу за градњу овог вјерског објекта, чији је инвеститор Врхбосанска надбискупија.

Како је појаснио жупник Тадић, почетак радова планиран је најкасније до средине јула, а рок за завршетак је 15. децембар ове године.

Ово је велики дан за све нас, не само за Врхбосанску бискупију и католичку заједницу у Горажду, већ много шире. Сретан сам што имамо подршку свих становника Горажда и сигуран да ће ово бити један нови почетак за све нас – казао је дон Јосип Тадић.

Планирано је да објекат цркве буде укровљен до спомендана Дринским мученицама, које је Ватикан прогласио блаженима прије десет година, а ове године навршава се и 80 година од њиховог страдања.

Комплекс будућег светишта укључује музеј, спомен собу, цркву, трг и свратиште који ће бити изграђени у близини зграде кантоналних институција, 150 метара од спомен обиљежја Дринским мученицама.

Сестре Берцхмана Леидениx из Аустрије, Јула Иванишевић из Хрватске, Кризина Бојанц и Антонија Фабјан из Словеније те Хрватица мађарскога поријекла Марија Бернадета Бања, обављале су своје дужности у самостану Маријин дом на Палама. Пет редовница је отето у децембру 1941. када су у самостан упали четници. Самостан су запалили, а пет часних сестара заробили и повели их пјешице према Горажду по великој хладноћи.

Најстарија, 76-годишња сестра Берцхмана није физички могла издржати пут па су је четници убили, док су остале четири сестре затворили у касарну у Горажду. Након што су војници провалили у њихову собу с намјером да их силују оне су скочиле с прозора. Њихова тијела потом су бачена у ријеку Дрину.

Спомен-обиљежје Дринским мученицама, које је Ватикан службено прогласио блаженима, отворено је дан након њихове беатификације у сарајевској Зетри, 24. септембра 2011. године. Од тада, мјесто њиховог страдања у граду на Дрини походе на стотине вјерника из цијелог свијета.