Колико смо близу, односно далеко од колективног имунитета у Босни и Херцеговини бит ће познато до краја године када би требале бити завршене студије о Covid инфекцији.

Прва студија о серолошким испитивањима у Републици Српској требала би почети крајем септембра, а друга почетком прољећа. У Федерацији БиХ је у току израда двије студије, а трећа о стицању колективног имунитета почет ће наредног мјесеца.

Студија о изложености грађана коронавирусу и појави антитијела по методу случајног узорка свих старосних структура у урбаним и руралним подручјима обухватиће тестирање 3.000 грађана у Републици Српској. Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић истиче да ће ово истраживање ући у велику свјетску базу података и бити путоказ како се односити према Covid инфекцији.

“Они који су прележали вирусну инфекцију Covid-19 да видимо колико код њих трају антитијела , јер је то јако важно са становишта процјене ефикасности будуће вакцине. Већ сада знамо да неке особе које су прележале Covid-19 јако кратко имају развијена антитијела што значи да је имуни одговор јако слаб и онда се дешава да поједине особе по други, неке по трећи пут могу да развију исту инфекцију”, наводи Шкрбић.

“Идеја је да почетком наредне године кад прође овај талас којег очекујемо који би по предвиђању требао бити прилично јак у касну јесен или почетком зиме де можда почетком прољећа урадимо још једну студију и то смо договорили са СЗО на репрезентативном узорку да поредимо преваланцу која је сада добијена са бројем особа које су прошле Covid у другом периоду”, казао је декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић.

Осим Медицинских факултета у Бањалуци и Фочи, у истраживање које подразумијева анкетирање домаћинства и узимање узорака крви на терену укључен је и Институт за јавно здравство Републике Српске.

“Влада РС је издвојила 200.000 марака за набавку уређаја за анализирање односно спровођење студије и испитивање серолошких узорака, али и СЗО је планирала да помогне да ли финансијски или стручно тек ћемо да добијемо инфо. Институт ће да аплицира за наведена средства за набавку тестова”, напомиње Бранислав Зељковић, в. д. директора Института за јавно здравство РС.

У Федерацији Босне и Херцеговине у току је израда студије о динамици и обрасцима преноса Covida у домаћинству и период инкубације. Друга студија се бави испитивањем понашања за вријеме пандемије и утврђивањем перцепције ризика међу становништвом, знањем и понашањем. Идућег мјесеца почиње и трећа студија за утврђивање колективног имунитета.

“Оно што желимо да утврдимо је стицање имунитета, какав је колективни имунитет, јер подаци које прикупљамо кроз надзор над Covidom никад не обухватају све случајеве , посебно код овог обољења са великим удјелом асимптоматских пацијената , што значи да је особа заражена, пребољела болест без симптома”, рекао је Сањин Муса, водитељ Службе за епидемиологију ЗЗЈЗ ФБиХ.

До краја године у оба ентитета биће јаснија слика о новом вирусу. Усклађени протоколи са другим земљама омогућиће упоређивање резултата и доношење важних закључака у борби против коронавируса на глобалном нивоу.